کارشناس مسئول تغذیه شهرستان بویراحمد گفت: 82 درصد بار بیماری ها در ایران به بیماری های غیرواگیر اختصاص دارد.
کارشناس مسئول تغذیه شهرستان بویراحمد گفت: 82 درصد بار بیماری ها در ایران به بیماری های غیرواگیر اختصاص دارد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد؛ راضیه پوزش اذعان داشت: یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری های غیر واگیر، تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات مهم در کاهش بروز بیماری های غیر واگیر، ترویج فرهنگ تغذیه سالم است و مطالعات انجام شده نشان داده است که با رعایت تغذیه مناسب تا 80 درصد موارد دیابت، 50 درصد بیماری های قلبی عروقی و 30 تا 40 درصد سرطان قابل پیشگیری است.
وی افزود: الگوی تغذیه ای صحیح الگویی است که متعادل و متنوع بوده و بتواند همه مواد مغذی مورد نیاز را تامین کند، بهترین راه اطمینان از تعادل و تنوع در غذای روزانه استفاده از6 گروه غذایی اصلی است.
وی عنوان کرد: گروه های اصلی غذایی گروه نان و غلات، میوه ها، سبزی ها، گوشت و تخم مرغ، حبوبات، مغزها و لبنیات است.
توصیه های تغذیه ای در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر
پوزش ادامه داد: میوه ها و سبزی ها حاوی آنتی اکسیدان، مواد معدنی و مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شوند.
کارشناس تغذیه شهرستان بویراحمد افزود: انواع غذاها و سوپ های آماده مصرف و یا کنسرو شده، غذاهای بیرون از منزل، سوسیس و کالباس و گوشت های نمک سود شده و به طور کلی گوشت و فرآورده های آن و همچنین تنقلات شور، سرشار از نمک (سدیم) هستند و مصرف زیاد نمک با فشارخون بالا ارتباط دارد که از عوامل خطر جدی در بروز بیماری قلبی محسوب می شود.
وی اذعان داشت: روغن ماهی، زیتون و مغزها از منابع خوب روغن هستند ولی نباید بیشتر از نیاز مصرف شوند چون باعث چاقی می شوند، مصرف مواد غذایی حیوانی که دارای کلسترول بالا هستند مانند مغز گوسفند، جگر مرغ، كلیه گوسفند، قلب، امعاء و احشاء و میگو را باید محدود کنید.
وی ادامه داد: به جای طبخ غذا با روغن های جامد و کره حیوانی و مارگارین از روغن های مایع به ویژه روغن زیتون و کانولا (کلزا) در برنامه غذایی خود استفاده کنید، افرادی که دارای چربی خون هستند هم گوشت قرمز را فقط 3 بار در هفته آنهم به میزان كم مصرف نمایند، مصرف مواد حاوی قند و شکر مثل شیرینی ها، نوشابه ها و آبمیوه تجاری را به حداقل برسانید و به طور روزانه از ميوهها و سبزيهاي حاوي پتاسيم (سيب زميني كباب شده، گريپ فروت، پرتقال، موز و لوبيا) استفاده كنید.
پوزش مراجعه به مشاور تغذيه و رژيم درماني را مهم دانست و عنوان داشت: با رژيم غذايي كم كالري، افزایش مصرف منابع كلسيم (شير و انواع لبنيات كم چرب)، استفاده از خردل و آب لیمو يا نارنج تازه به جای سس مایونز، رعايت اعتدال در مصرف نوشيدني هاي كافئين دار مانند چاي و قهوه، مصرف دوبار در هفته از ماهي هاي غني از امگا 3 مانند ماهي آزاد، قزل آلا و کپور، مصرف منابع ريبو فلاوين(ویتامین ب 2)، اسيدفوليك و ويتامين هايC ،B12 و B6 سلامتی خود را تضمین کنید.
کارشناس تغذیه شهرستان بویراحمد خاطر نشان کرد: محدود کردن غذاهاي شور و اجتناب از آوردن نمك بر سر سفره، فعایت بدنی منظم (حداقل 30 دقیقه پیاده روی در روز)، آب پز يا بخار پز کردن مواد غذایی، استفاده از همه گروههاي غذايي به ميزان متعادل، پرهیز از پرخوری و گنجاندن مواد غذايي فيبردار مثل حبوبات، سبزي و ميوه، جو و سبوس از دیگر راه های افزایش سطح سلامت بدن است.5-7